martes, 29 de septiembre de 2009

Els toros

Diumenge vaig anar als toros.
Des que vaig rebre la trucada que em comunicava que tenia una entrada per la "Corrida de la Mercè", que no podia rebutjar perquè era un regal d'aniversari avançat, ja no vaig parar de canturrejar "no me gusta que a los toros te pongas la minifardaaaa".

I que feia jo anant als toros? us preguntareu els que em coneixeu, o no.
Doncs no ho sé molt bé. Fa temps que em vaig adonar que, per principis, jo havia de ser antitaurina, però era trobar-me una corrida a la tele i quedar-m'hi hipnotitzada, més o menys.
Ara hi ha la "febre José Tomás" (un cop vist, he de dir que ho entenc) i d'un temps ençà els toros, o José Tomás, s'han posat de moda entre els progres (i amb això em refereixo a una comentada foto de Sabina i Serrat a la barrera de la Monumental una tarda de toros del de Galapagar). Sembla que hi van en romeria.

Doncs em va agradar i em va disgustar a parts iguals. Va estar bé veure Tomás amb Morante de la Puebla (que ho va fer bàsicament bé) i Julio Aparicio (més aviat malament). Per comparar. T'adones que és normal que l'idolatrin. Ell és un gran d'aquest, diguem-ne, aquí i avui, ofici. No s'immnuta, hipnotitza i domina el toro, el fa passar arran, amb una bellesa en els moviments que fa badar la boca.
Però em dolia veure com picaven els toros, i com aquests intentaven a cabarrades desempallegar-se de les banderilles. I em va fer molta pena veure com queien de genolls ferits de mort i els treien de la plaça arrossegant-los. És una tortura innecessària. I plena de bellesa. Aix. Dilema.
I qui això signa està acostumada a veure la mort de tot tipus d'animals de granja. Mai he humanitzat els animals. Un corderet, sí, molt bonic, però ganivetada i a la graella. Però la ganivetada que li han fotut és un cop certer que acaba amb la seua vida de forma bastant ràpida, i amb una finalitat, menjar-nos-el.
Però aquells revolts de Tomás amb la capota ballant amb el toro.

Ho sento, no puc ser antitaurina ni aficionada.
Dubto molt que torni a la plaça. Només m'ho pensaré si puc tornar a veure José Tomás o algú que li faci les vores, i en una ocasió especial.
Però antitaurina... sé que no és políticament correcte, però si m'hi posés en contra seria hipòcrita amb mi mateixa.

Públic: de tot, des de gent que semblava que acabaven d'arribar de Sevilla a matrimonis de botiguers catalans, garrulos "football-hooligan-like", jefazos d'Amgen amb la família (a andanada!!! amb el que cobra!!!), artistes belgues, i és clar, guiris de tots colors. Això sí, em trec el barret amb els aficionats, hi entenen, decideixen, esbronquen o aplaudeixen equànimement.

Això és tot. Ja veieu que no he "entrat a matar", com es diu en "jerga" taurina. No ho feu vosaltres amb mi!

13 comentarios:

boyscout dijo...

nunca he ido a los toros, recuerdo que mi abuela era fans y yo me aburría soberanamente, me gusta el traje de luces y el paseillo, pero el resto, no lo entiendo.
eso no quita que los antitaurinos me parecen uno más de los representantes de esa sociedad embecilizada de los antiaderentes, las ondas malignas de los móviles y el machismo en los anuncios de axe. viva josé tomás!

Rayito de Hospi dijo...

Lo que es asqueroso es el espectáculo del sufrimiento de un animal, los millones que muchos pillan y que "la fiesta" esté subvencionada con nuestros impuestos.

Y lo que no entiendo es que haya tanta gente interesada en acabar con la Fiesta cuando miles de cosas mas importantes como por ejemplo defender especies en extinción. Pero vamos que cada uno haga lo que considere con su tiempo libre

boyscout dijo...

la muerte y la destrucción nos la pone dura, supongo que nos comportamos medio civilizadamente porque nos han educado así desde críos, pero desmonta tú un poquito las estructuras que nos han montado y ya veras tú que rapidito nos volvemos a la edad media.

Anna Blume dijo...

Completament d'acord amb Rayito de Hospi, i afegiria que llàstima que els toros no puguin parlar...

Rayito de Hospi dijo...

Cuidado Boy que como nos dejemos llevar por nuestros instintos los bajitos desapareceríais del planeta Tierra

El Barón Rampante dijo...

A mí el integrismo radical me la pone dura. Seguiré yendo a los toros mientras sean LEGALES. Había una vez unos leones romanos comieron gladiadores, también en un ruedo, y también rodeados de un público exigente. El ser humano, ese ser vengativo y rencoroso.

Anna Blume dijo...

Me alegro que os la pongan dura cosas tan bonitas y excitantes...si los toros leyeran...

boyscout dijo...

jaja, ves cariño, a eso mismo me refiero, si no fuera porque una de las sacrosantas premisas del ecologismo es el talante, nos haríais pasar por el aro de la sostenibilidad a hierro y fuego.

Gwen Stacy dijo...

Haya paz. Barón y Boyscout, no os retroalimentéis, que os encanta, y es provocar por provocar.

Anónimo dijo...

Por el aro pasariáis si os pusieràis delante de un toro, con un par...como diría un taurino ecologista...lo demás es palabrería barata, pero vamos hacer caso a Gwen y su vocación conciliadora, haya paz...

boyscout dijo...

yo soy más de los que se lo miran desde la barrera con un basito de manzanilla

Anna Blume dijo...

Por el aro pasariáis si os pusieràis delante de un toro, con un par...como diría un taurino ecologista...lo demás es palabrería barata, pero vamos hacer caso a Gwen y su vocación conciliadora, haya paz...

Anna Blume dijo...

Perdón, antes no había firmado por eso repito mensaje...borracho de manzanilla se miran bien los toros desde la barrera, así me lo ha contado un sevillano...